Μέσα στο σκοτεινό μυθιστόρημα φαντασίας με τίτλο «Το Δάσος που Βρυχάται», το οποίο συγγράφω και εικονογραφώ ταυτόχρονα, ξεχωριστή θέση στην πλοκή κατέχει το επονομαζόμενο Τριγκλάβ.
Όπως μας μαρτυράει και το όνομά του, Τριγκλάβ σημαίνει τρία κεφάλια, πράγμα που στην αρχή οδήγησε τη φαντασία μου σε κάποιο τρικέφαλο τέρας σαν τον Κέρβερο της δικής μας ελληνικής μυθολογίας. Όμως μελετώντας περισσότερο το σλαβικό πάνθεον, ανακάλυψα ότι επρόκειτο για έναν τρίμορφο θεό ή πιο σωστά μια τριανδρία θεοτήτων: τον Σβάρογκ, τον Περούν και τον Βέλες. Έχοντας στα χέρια μου τα στοιχεία που απάρτιζαν τους τρεις τους, προχώρησα από εκεί και πέρα σε αυτό που πολλοί artists και συγγραφείς ονομάζουν character building, πάντα με σεβασμό στα αρχέτυπά τους.
Στην πορεία του μέσα στο δάσος Τσέρνομπογκ ο νεαρός πρωταγωνιστής Ζόραν δοκιμάζεται συνεχώς από θεότητες του Αιθέρα και φυσικά ήθελα να έρχεται αντιμέτωπος και με το Τριγκλάβ, το οποίο κυρίως αξιολογεί τα αρχέγονα ένστικτα του ήρωα. Θυμήθηκα τότε την πρώτη μου εντύπωση για το Τριγκλάβ, τον Κέρβερο, και συνδυάζοντάς τον με το σκοτεινό περιβάλλον του δρυμού έδωσα στην τριανδρία τη μορφή λύκων, στους οποίους έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Επέλεξα να είναι μεταξύ τους αδέλφια. Αλλά και να είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους σε εμφάνιση, ηλικία, χαρακτήρα και σε ιδιότητες, ώστε οι αναγνώστες μου να τους ξεχωρίζουν καθαρά. Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκαν οι τρεις λύκοι μου, γιοι του βασικού ζεύγους θεοτήτων του δάσους Τσέρνομπογκ, οι οποίοι τιμωρούν όποιον άνθρωπο διαπράττει το αμάρτημα της ύβρεως. Και είναι οι εξής:
Σβάρογκ: Ο λευκός λύκος του δρυμού είναι και ο νεότερος σε ηλικία. Και όταν μεταμορφώνεται σε άνθρωπο δείχνει σαν έφηβος περίπου δεκαεπτά ετών. Έχει την ορμή και το σφρίγος της ηλικίας του. Και σαν νέος είναι ανταγωνιστικός σαν να είναι όλα ένας αγώνας που θέλει να κερδίσει. Είναι θηρευτής θα έλεγε κανείς με την πρώτη ματιά. Όμορφος και με αίσθηση του χιούμορ θα αποκαλύψει στην πορεία την ευαίσθητη πλευρά του. Ο Σβάρογκ είναι ο Οπλοτεχνίτης του Τριγκλάβ. Αλλά και Φύλακας της Γαλανής Φλόγας, ενός στοιχείου που κατακαίει ή καθαγιάζει κάποιον ή κάτι ανάλογα με τη βούλησή του.
Περούν: Ο κόκκινος λύκος του δρυμού είναι ο μεσαίος από τα τρία αδέλφια. Και ως άνθρωπος μοιάζει σαν άντρας των εικοσιπέντε ετών. Όπως λέει και το όνομά του, που σημαίνει κεραυνός είναι ένας θεός του Αιθέρα έντονος σε συναισθήματα, εκρηκτικός και αυστηρός συνάμα. Για κάποιο προσωπικό λόγο ο Περούν έχει αυτοτυφλωθεί και δεν μπορεί να δει, όμως νιώθει τις αύρες των ανθρώπων και οσμίζεται τα αμαρτήματά τους. Ο Άρχοντας του Κεραυνού, όπως τον αναφέρω συχνά μέσα στο μυθιστόρημα, δίνει μεγάλη σημασία στις οικογενειακές σχέσεις. Αγαπά τον μικρό του αδελφό και έχει αδυναμία στη μητέρα του, αλλά ταυτόχρονα έχει και τεράστια έχθρα με τον μεγαλύτερο του Τριγκλάβ, τον Βέλες. Σύζυγος του Περούν είναι η Αρχόντισσα των Νυμφών η Περούνικα.
Βέλες: Ο μαύρος λύκος του δάσους Τσέρνομπογκ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία και μάλλον ο πιο τρομακτικός απ’ όλους τους. Σαν άνθρωπος έχει τη μορφή ενός τριαντάρη μελαχρινού άντρα. Το παράδοξο με τον Βέλες είναι ότι η φαντασία μου του απέδωσε ασιατικά χαρακτηριστικά εξαρχής, όμως δεν με πτόησε αυτό. Καθότι στον Ονειρόκοσμό μου τα αρχέτυπα δομούνται από τις ελπίδες ή τους φόβους των ανθρώπων και αποκρυσταλλώνονται με τα δοτά χαρακτηριστικά αυτά. Οι λαοί της ανατολικής Ευρώπης ίσως δεν ξέχασαν ποτέ τις ολέθριες επιδρομές των μογγολικών φυλών της Ασίας… Έτσι ο Βέλες, ο οποίος εμφανίζεται στο βιβλίο ως ο Βοσκός των Νεκρών δείχνει σαν άγριος ασιάτης. Ονομάζεται επίσης και Μαλλιαρός λόγω της φουντωτής γούνας του όταν είναι λύκος. Άρχοντας της πόλης Μίτρα των νεκρών της περιοχής, είναι ένας θεός που οι άνθρωποι φοβούνται και μισούν. Έχει το Χέρι του Χαμού, που νεκρώνει αν θέλει, ότι αγγίζει. Πολλοί τον έχουν στον νου τους ως τον ίδιο τον Διάβολο. Κατά τη φωτεινή εποχή του έτους ο μαύρος λύκος κοιμάται στις ρίζες της Ιτιάς του, ενώ κατά τη διάρκεια του σκοτεινού τριημέρου Τσερνότσι πριν τα Ηλιούγεννα είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ. Διότι έχει τη δύναμη να καλέσει τις Όρντι Βελεσόβι –τους απέθαντούς του, αν διαταχθεί από τον πατέρα του. Ο Βέλες, ο οποίος είναι ο αγαπημένος μου απ’ το Τριγκλάβ, φαίνεται σκληρός, είρων, ανελέητος και δίχως καρδιά, όμως όπως σε όλα τα μυθιστορήματά μου, και εδώ τα φαινόμενα απατούν!
«Το Δάσος που Βρυχάται» αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2020! Μέχρι τότε, μην ξεχνάτε να ονειρεύεστε δυνατά!
Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου
(συγγραφέας & εικονογράφος του Φανταστικού)