Μενού Κλείσιμο

Ο Ονειρόκοσμος Angel Eyes

«Η έμπνευση είναι μια μαγική στιγμή σύνδεσης με την τεράστια βάση δεδομένων του ανθρώπινου συλλογικού ασυνειδήτου, ή με κάποια άγνωστη και θεϊκή διάνοια», δηλώνει Ελληνίδα συγγραφέας και εικονογράφος του Φανταστικού, Λίλα Κίσσα.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Λίλα ξύπνησε μετά από ένα διαυγές όνειρο με το μυαλό της να κοντεύει να εκραγεί από τις ιδέες. Σε αυτό το όνειρο ένα ολόκληρο σύμπαν φαντασίας της αποκαλύφθηκε με τόσες λεπτομέρειες, που της έκοψε την ανάσα! Ξεκίνησε άμεσα να κρατά σημειώσεις για όλα με τον φόβο ότι θα τα ξεχνούσε. Και αυτή ήταν η αρχή του πιο φανταστικού ταξιδιού της ζωή της! Ο Ονειρόκοσμος μόλις είχε γεννηθεί!

Στη σειρά των πέντε μυθιστορημάτων της, “Angel Eyes” ο αναγνώστης μυείται στην εσωτερική κλίμακα του Ονειρόκοσμου μέσα από τα μαγικά μάτια και τη δράση της νεαρής Αμόρια του Αλέριο, η οποία έχει γεννηθεί με το χάρισμα να αντιλαμβάνεται διαστάσεις πέρα από την «Ύλη». Στο πρώτο της μυθιστόρημα, «Φύλακες» η συγγραφέας μας εξηγεί το φαινόμενο της «Αστρικής Προβολής», κι έτσι ξεκινάει το δικό μας ταξίδι στα Αθέατα Πεδία. Το Αιθερικό Πεδίο είναι η κατοικία στοιχειακών πλασμάτων και τοπικών θεοτήτων. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργεία των ενεργειών της φύσης. Το «Αστρικό Πεδίο» στη συνέχεια είναι η κατοικία των αγγελικών και των δαιμονικών αρχετύπων. Και το «Πεδίο των Ιδεών» είναι η κατοικία των πρωταρχικών δημιουργών του κόσμου, των Αιώνων. Ακολουθώντας την Αμόρια στο ταξίδι της ανέλιξής της, συναντούμε αλλόκοσμα πλάσματα, όπως ο φύλακας-άγγελος Μίχο και ο φύλακας-δαίμονας Σεντ, γηραιά στοιχειακά, δαιμονικές φυλές «Άρκον», αγγελικές φυλές «Νόμπιλι», αστρικά φαντάσματα, και μαθαίνουμε για τη βασική τεχνική της Αμόρια, την «Αποδόμηση» των αρχετύπων.

Καθώς η πλοκή ξετυλίγεται, επισκεπτόμαστε τις πόλεις-σφαίρες των Αστρικών περιοχών όπως τη Ζεμπούλ και την Άραμποθ, πηγαίνουμε στο Αβαείο του Φάρφα Μανάγκρος στη «Σκεπή των Άστρων», αναζητώντας απαντήσεις από σοφούς δασκάλους, πολεμάμε στο πλευρό των αγγέλων της Έβδομης Ελόχ στα επικίνδυνα στενά της δαιμονικής θάλασσας Ζαρκαμάντεν. Οι περιπέτειές μας είναι πολλές!
«Το χτίσιμο ενός φανταστικού κόσμου είναι ανάγκη να έχει πιστευτότητα και συνέπεια για να λειτουργήσει για τον αναγνώστη», εξηγεί η Λίλα. Οι διαστάσεις του Ονειρόκοσμου είναι παραπάνω από πιστευτές, καθώς έχουν σαφείς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους. Οι δεκάδες χαρακτήρες με τις δυνάμεις τους, εργαλεία, όπλα τους, τις προσωπικές τους ιστορίες του παρελθόντος ο καθένας, κάνουν τους αναγνώστες ενεργά μέλη της φανταστικής ομάδας. Ο σκοπός της Αμόρια γίνεται και δικός μας. Είναι ανάγκη να αποτρέψουμε μια μάχη μέχρι θανάτου ανάμεσα στον Μίχο και τον Σεντ, να λύσουμε έναν γρίφο γραμμένο σε άγνωστη γλώσσα, να ξεδιπλώσουμε τον πολυδιάστατο εαυτό μας, να φτάσουμε μέχρι το Θεθ -πρωτεύουσα του «Πεδίου των Ιδεών»- όπου οι Αιώνες περιμένουν τη βοήθειά μας.

Η Λίλα εικονογραφεί η ίδια τους χαρακτήρες της, τους χάρτες, τις φανταστικές τοποθεσίες και τις σκηνές από την υπόθεση, που βρίσκονται μέσα στα μυθιστορήματά της. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλα τα βιβλία της είναι κομμάτια του ίδιου Ονειρόκοσμου. Το βιβλίο «Ινάρι: Ο Δράκος με τις Επτά Καρδιές» είναι ένας μύθος εμπνευσμένος από τη Ιαπωνία, που εκτυλίσσεται στο Φυσικό Πεδίο αλλά και στο Αιθερικό επίσης, της περιοχής Σάτσουμα κατά την περίοδο Εντό. Η Λίλα αγαπάει τη μυθολογία και συχνά εμπνέεται από αυτή, αλλά πάντα επινοεί δικούς της μύθους για τα βιβλία της. Στο μυθιστόρημα «Το Δάσος που Βρυχάται» η έμπνευση έρχεται από το Σλαβικό Πάνθεον και το Ρωσικό παραμύθι τη Μπάμπα Γιάγκα. Στην πιο πρόσφατη σειρά, «Κάτω Κόσμος», χρησιμοποιεί την τεχνική της αναδιατύπωσης για να φέρει στο ίδιο πλάνο αρχέτυπα από την Ελληνική μυθολογία, από τις παγκόσμιες θρησκείες και λαϊκές παραδόσεις, συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν. Ο σκοπός αυτής της σειράς σκοτεινής φαντασίας είναι να ρίξει άπλετο φως σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η βία ενάντια στους αδύναμους, ενάντια στους αδικημένους, ενάντια στους διαφορετικούς. Ο όρκος των αλλόκοσμων πρωταγωνιστών είναι: «Όλοι όσοι με κακία έπραξαν θα τιμωρούνται πάντα». Ο πρώτος τόμος της σειράς με τίτλο «Αθάνατες του Αζραέλ», αφιερωμένος εξολοκλήρου στις γυναίκες, απέσπασε δύο βραβεία «Everly» στο Fantasy Festival τον Οκτώβριο του 2022: 3η θέση στις κατηγορίες «Καλύτερο βιβλίο φαντασίας από Έλληνα συγγραφέα» και «Καλύτερο εξώφυλλο βιβλίου φαντασίας από Έλληνα συγγραφέα». Αξίζει να αναφερθεί ότι το εξώφυλλο που φιλοτέχνησε η Λίλα ήταν ένα από τα ελάχιστα αυθεντικά και χειροποίητα εξώφυλλα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Για το μέλλον η δημιουργός εύχεται να συμμετάσχει με την εργασία της σε Ευρωπαϊκά συνέδρια, να δει τα μυθιστορήματά της μεταφρασμένα στα Αγγλικά, να τελειοποιήσει τη δική της φανταστική γλώσσα, τα «Αεονίν», και να συνεχίσει να κάνει τους συνανθρώπους της να ονειρεύονται ακόμη περισσότερο!