Μενού Κλείσιμο

Mara

[rodich_title title_style=”rodich-title-lr-shape” title=”Μάρα του Αλέριο, μια μάγισσα της κουζίνας” text_color=”#000000″]

«Τραγουδάμε στις νεράιδες και τις καλοπιάνουμε, για να μας δώσουν τη μαγική τους σκόνη, που σε κάνει να πετάς σαν αυτές και σε μεταφέρει στον κόσμο τον άλλο, για να βρεις τις απαντήσεις που γυρεύεις…»

Μάρα, Angel Eyes: Βιβλίο Ι Φύλακες, σελ. 51

Η Μάρα από το χωριό Αλέριο είναι η γυναίκα που μεγαλώνει την πρωταγωνίστρια του Angel Eyes την Αμόρια με πραγματική αυταπάρνηση και μεγαλείο ψυχής. Ανήκει και η ίδια στη φαμίλια των γυναικών που ονομάζονται ‘Κόρες’, δηλαδή θα έπρεπε να έχει κι εκείνη το χάρισμα της ενόρασης του αλλόκοσμου, αλλά και Φύλακα-Άγγελό. Όμως κάτι που καλύπτεται από μυστήριο την αποστέρησε κι απ’ τα δυο.

Η Μάρα δεν γεννιέται σαν μοναχοπαίδι , οπώς είναι σύνηθες στην οικογένειά της, αλλά έχει μια δίδυμη αδελφή, τη Λέτι. Η πρώτη μοιάζει να αγαπά και να σέβεται την Τέχνη της Μαγείας που ασκεί η γιαγιά της η Μπάμπα, ενώ η δεύτερη δείχνεται αδιάφορη ή και ασεβής προς αυτή.

Η Μάρα με τα πυρόξανθα μαλλιά και την πληθωρική κορμοστασιά στα νιάτα της ερωτεύεται έναν νέο, τον Ιβάν, του οποίου η ίδια υπήρξε και σωτήρας στα παιδικά τους χρόνια. Και ενώ το ευτυχισμένο ζευγάρι ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κοινή ζωή του συμβαίνει κάτι αναπάντεχο και οδυνηρό. Ο Ιβάν εντελώς ανεξήγητα ερωτεύεται την αλλόκοτη αδελφή της Μάρα. Μοιάζει σαν μαγεμένος. Η προδομένη κοπέλα φεύγει σαν κυνηγημένη προς το ορεινό χωριό Ριστίκ για να αντέξει. Τα μαλλιά της ασπρίζουν εντελώς μέσα σε μια νύχτα από τη στεναχώρια.

Λίγο καιρό αργότερα βρίσκει στην πόρτα της ένα μωρό παρατημένο. Ένα κοριτσάκι. Την Ρενί. Είναι το παιδί της Λέτι και του Ιβάν. Και όμως τελικά η Μάρα καταλήγει να το μεγαλώσει σαν δικό της. Ο Ιβάν λέγεται πως έχει πεθάνει πια. Η Λέτι κάπου τρελάθηκε και χάθηκε στα δάση της άγριας οροσειράς Χαβασόκ… Η Ρενί είναι ‘Κόρη’. Έχει το σημάδι του ματιού. Αλλά και το δικό της παιδί μετά απ’ αυτήν το έχει επίσης. Η Ρενί αρνιέται το μωρό της από φόβο. Και έτσι για άλλη μια φορά η ταλαίπωρη η Μάρα σαν προστάτιδα αρκούδα-μάνα αναλαμβάνει τα θρέμματα και αυτής της καινούργιας Κόρης.

Στην επιστροφή της προς το Αλέριο, όπου το πατρικό της είναι άδειο πλέον, η γυναίκα συναντάει στο ονείρεμά της τον Φύλακα-Άγγελο του μωρού για πρώτη της φορά και εκείνος την ονομάζει Αμόρια.

Η Μάρα με την κόκκινη μαντήλα επιστρέφει στη γεννέτειρά της λοιπόν, αλλά και στην Τέχνη της. Και οι πάμπολες γνώσεις της σχετικά με τη φύση και τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων σύντομα την κάνουν γιάτρισσα ξακουστή.

Το μονοπάτι της θα τη φέρει μέχρι την μεγάλη καστροπολιτεία του Μπρινν, όπου θα της δωθεί μια δεύτερη ευκαιρία για οικογένεια και ευτυχία.

Σαν χαρακτήρας η Μάρα είναι ντόμπρα, με χιούμορ λαϊκής σοφής γυναίκας και γενναία. Και πάνω απ’ όλα σε ολόκληρη την ιστορία παραμένει ένα ισχυρότατο μητρικό πρότυπο.

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: Η Μάρα μπορεί στην φυσική της μορφή να είναι μια μεγάλη κυρία πλέον, όμως όταν επιτυγχάνει αστρική προβολή μεταμορφώνεται. Το παρουσιαστικό της αντιστοιχεί σε αυτό μιας νεαρής γυναίκας γύρω στα είκοσι και τα μαλλιά της είναι ολόλευκα σαν το χιόνι. Επίσης η Μάρα έχει την ικανότητα να μεταφέρει πράγματα από και προς τα δυο πεδία (αστρικό και φυσικό) και το χαρακτηριστικό της δρεπάνι είναι σαφώς πιο μεγάλο στο αστρικό πεδίο. Παύει να είναι εργαλείο μονάχα και χρησιμεύει και σαν όπλο.